Czy warto otwierać własną restaurację?

Czy warto otwierać własną restaurację?

19 grudnia, 2019 0 przez Redakcja

Samozwańczy kucharze-amatorzy, fani dobrego jedzenia czy po prostu szukający dobrej okazji biznesmeni – jest wiele osób, dla których własna restauracja może wydawać się bardzo ciekawym pomysłem. Z jednej strony konkurencja jest już duża, z drugiej – spore są także potencjalne zarobki, jeśli naszemu lokalowi uda się wybić. Wobec tego jak otworzyć restaurację i czy w ogóle warto to robić?

Założenie restauracji nie jest proste

Na początek trzeba zdać sobie sprawę z tego, że założenie restauracji nie jest czymś, co można zrobić w jeden dzień. Wybór i wynajem lokalu, stworzenie odpowiedniej jego aranżacji, zatrudnienie pracowników, opracowanie karty dań – to wszystko zajmie sporo czasu, zapewne znacznie więcej, niż byśmy się spodziewali. Nawet coś takiego pozornie łatwego jak wymyślenie nazwy może trochę potrwać, ponieważ nie może to być pierwsze, co przyjdzie nam do głowy – kiepska i mało wpadająca w pamięć klientów nazwa może później zadziałać przeciwko nam. Ponadto aby otworzyć własną restaurację niezbędne będą znaczne środki finansowe. Musimy przygotować się, że konieczne będzie zainwestowanie dużej sumy, a przez pierwsze kilka miesięcy dużo z niej nam się nie zwróci – przeciwnie, być może do interesu będziemy musieli jeszcze dopłacać. Wszystko to brzmi być może strasznie, ale oczywiście jak najbardziej da się sobie z tym poradzić. Trzeba jednak być przygotowanym na czekające nas wyzwania.

Wady i zalety prowadzenia restauracji

Wady są dość oczywiste – wymaga to dużego wkładu finansowego i jest dość mocno ryzykowne. Nie jesteśmy w końcu w stanie przewidzieć, czy odniesiemy sukces. Możemy poczynić w tym kierunku starania – zadbać o dobry wygląd lokalu, dobrze dobrać pracowników, serwować smaczne jedzenie. Nawet to jednak nie zagwarantuje nam sukcesu. W każdej chwili może się też zdarzyć coś, co może nam mocno zaszkodzić, na przykład odejście głównego kucharza, otwarcie w niedalekiej odległości konkurencyjnej restauracji. Nie da się jednak zaprzeczyć, że ten pomysł ma także wiele zalet. Potencjalnie, jak już inwestycja się zwróci, zarobki mogą być bardzo wysokie, a my nie będziemy musieli osobiście poświęcać dużo czasu na zarządzanie restauracją, jeśli zatrudnimy do tego celu odpowiednich ludzi. Kiedy już uda nam się zbudować swoją markę, ciekawą opcją może być także założenie takiej samej restauracji na przykład w innym mieście.

Jeśli ktoś nie zniechęcił się po przeczytaniu o tym, jak otworzyć restaurację (nie jest to łatwe, ale też nie tak trudne, jak mogłoby się wydawać), zdecydowanie warto głębiej się nad tym pomysłem zastanowić. Nie jest to opcja dla każdego, ale w wielu przypadkach może okazać się naprawdę ciekawym i opłacalnym rozwiązaniem.