Co musi się znaleźć na opakowaniu produktu spożywczego?
24 kwietnia, 2020Produkty spożywcze podlegają szczególnie restrykcyjnym normom. Trudno się dziwić, gdyż w dużej mierze wpływają na ludzką kondycję zdrowotną. Z tego też względu podlegają szeregowi regulacji prawny, które ściśle określają, jakie informacje muszą lub powinny się znaleźć na opakowaniu, żeby można było uznać produkt za w pełni bezpieczny. Aby odżywiać się zdrowo i dbać o dobrą formę wszystkich domowników, warto wiedzieć, jakich danych należy się spodziewać na opakowaniu i po prostu unikać towarów od producentów, którzy nie przestrzegają przepisów.
Ogólne zasady tworzenia opisów towarów i usług
Szereg ustaw i przepisów dokładnie określa, jaką wiedzę ma uzyskać konsument, sięgając po dany produkt. Podstawowa i szczególnie istotna zasada głośni, że na wszystkich towarach, wprowadzanych do obiegu na terytorium Polski, muszą znaleźć się opis i instrukcja w języku polskim.
W artykule 7a ustawy o języku polskim zostało precyzyjnie określone, że w przypadku oferowania towarów i usług oraz przy tworzeniu instrukcji lub ostrzeżeń dla klientów, jeśli produkt jest sprzedawany w Polsce, musi pojawić się na nim opis w naszym języku.
Wyjątek stanowią nazwy własne oraz instrukcje, które przedstawiono w powszechnie zrozumiałej formie graficznej (piktogramy). Jeśli jednak towarzyszy im opis, musi on być również przetłumaczony.
Dodatkowo wszystkie kluczowe informacje należy przedstawiać w widocznych i łatwo dostępnych miejscach na opakowaniu. Od razu widać, że wybierając produkty spożywcze, znaczenie ma nie tylko ich właściwe opakowanie czy zabezpieczenie z zastosowaniem rozmaitych materiałów ochronnych, jak z oferty E-hurtownia-opakowan.pl. Lista priorytetów jest znaczenie dłuższa.
Co musi się znaleźć na opakowaniu produktów spożywczych? Prawidłowe znakowanie żywności
Przejdźmy teraz do meritum sprawy, czyli tego, co musi się koniecznie znaleźć na opakowaniu produktów spożywczych. Najważniejszą rzeczą jest wprowadzenie informacji o producencie, w tym nazwy firmy (niekiedy imię i nazwisko producenta) i adres. Oprócz tego na żywności musi się pojawić szereg dodatkowych informacji, w tym:
- nazwa,
- skład,
- termin przydatności do spożycia,
- zawartość netto lub ilość sztuk,
- warunki przechowywania,
- ewentualny sposób przygotowania,
- wartość odżywcza,
- partia produktu.
Wszystkie dane muszą być nadrukowane w sposób trwały i czytelny, bez wprowadzania konsumenta w błąd, choćby w przypadku wartości odżywczych lub kaloryczności produktu. Wszelkie powoływanie się na normy bezpieczeństwa lub sugestie, że produkt jest w pełni ekologiczny, musi być bezwzględnie potwierdzone stosownymi certyfikatami.
Ogólne programy i certyfikaty dla bezpiecznej żywności
Istnieje szereg zróżnicowanych oznaczeń, które odnoszą się do rozmaitych aspektów związanych z żywnością. Za podstawowe systemy jakości, obowiązujące w naszym kraju, uznaje się:
- IP – Integrowaną produkcję,
- JT – Jakość Tradycja,
- QAFP – System Gwarantowanej Jakości Żywności,
- PQS – system jakości mięsa wieprzowego,
- QMP – system jakości mięsa wołowego.
Warto zwracać uwagę na to, czy interesujące nas produkty posiadają wyżej wymienione oznaczenia. Stanowi to gwarancję, że pozyskujemy żywność wysokiej jakości, stworzoną w warunkach gwarantujących najwyższe standardy bezpieczeństwa i higieny na wszystkich etapach łańcucha dostaw.
Znakowanie eko-żywności – jakich symboli szukać?
Olbrzymią popularnością w ostatnim czasie cieszą się produkty ekologiczne, o składzie wolnym od pestycydów, wszelkich sztucznych ulepszaczy smaku i konserwantów.
Producenci często lekko zaklinają rzeczywistość, podając na opakowaniach, że ich produkty są w pełni ekologiczne. Konsumenci podchodzą zatem do tego typu oświadczeń ze sporą dozą niepewności. Co zatem możemy zrobić, żeby sprawdzić, czy naprawdę żywność jest w pełni bezpieczna? Warto poszukać na opakowaniu certyfikatów.
Najpopularniejszym oznaczeniem dotyczącym żywności jest listek na zielonym tle, zbudowany z dwunastu gwiazdek. Jego obecność potwierdza, że dany produkt został wykonany z poszanowaniem dla środowiska, jest wolny od GMO i innych chemicznych substancji.
Miłośnicy ryb powinni natomiast szukać certyfikatów MSC i ASC, które odnoszą się do ryb dziko żyjących lub hodowlanych. Mamy wówczas pewność, że produkt został przygotowany w oparciu o odpowiednie techniki połowu, które nie wykazują się zbyt daleko idącą inwazyjnością i są bezpieczne dla środowiska.
Wiedza na temat znakowania żywności – klucz do świadomych zakupów
Często wybierając się na zakupy mamy trudność z wyborem żywności. Utrudnieniem może być naprawdę olbrzymi wybór, który sprawia, że w pierwszej chwili nie jesteśmy w stanie stwierdzić, które produkty tak naprawdę są zdrowe.
Dokładna kontrola etykiet oraz sprawdzenie, czy dany produkt spełnia wszystkie normy, mogą być kluczem do podjęcia świadomej decyzji i pozyskania dla rodziny wyłącznie wysokiej klasy artykułów spożywczych.